Blood samples

Et skridt nærmere mod behandling af hæmatologisk cancer med immunterapi

tirsdag 10 nov 20

Kontakt

Sunil Kumar Saini
Adjunkt
DTU Sundhedsteknologi
35 88 68 07

Kontakt

Sine Reker Hadrup
Sektionsleder, Professor
DTU Sundhedsteknologi
35 88 62 90

Samarbejde og finansiering

Indeværende arbejde er baseret på samarbejde mellem forskere fra DTU, Rigshospitalet og Herlev Hospital, samt Lowy Cancer Research Centre, UNSW, Sydney.

Det er blevet støttet af bevillinger fra The European Research Council, Kræftens Bekæmpelse, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Van Andel Research Institute through the Van Andel Research Institute – Stand Up to Cancer Epigenetics Dream Team, og National Health and Medical Research Council, Australia.

Forskere fra DTU Sundhedsteknologi identificerer lovende muligheder for at kunne anvende immunterapi til patienter med hæmatologisk cancer.

Inden for kræftbehandling styrker immunterapi patienternes immunforsvar for at kunne bekæmpe kræften, for eksempel ved nemmere at kunne genkende kræftcellerne. Immunterapi har vist sig at være en effektiv behandling I forskellige typer af kræft.

T-celler spiller en central rolle i udryddelsen af tumorer, og immunterapi er målrettet disse celler. Hæmatologiske kræftformer viser sig dog med et begrænset antal af kræftspecifikke T-celler i forhold til solide kræftknuder, hvilket er grunden til, at immunterapi ikke tidligere har været effektiv mod hæmatologisk kræft.

Et forskerhold ledet af Professor Sine Reker Hadrup, DTU Sundhedsteknologi, har nu vist, at T-celle antigener fra humane endogene retrovirus (HERVer) i patienter med hæmatologiske kræftsygdomme kan anvendes som en alternativ kilde til kræft-specifikke antigener med potentiale for immunterapi.

“Vores studie viser en omfattende aktivering af HERVer i hæmatologiske kræftformer og at immunforsvarets T-celler specifikt genkender antigener fra sådanne HERVer. Vi tror, at dette fund af HERV-specifikke T-celler kan have store terapeutiske implikationer, da det stiller en alternativ beholdning af kræft specifikke T-celler til rådighed, som kan målrettes til nuværende immunterapi tilgange,” siger adjunkt Sunil Kumar Saini.

Professor Sine Reker konkluderer: “For at kunne bestemme den direkte effekt af T-celle genkendelse af HERV-udledte antigener på tumor regression, skal vi undersøge HERV-udledt T-celle genkendelse i dybden i forhold til behandlingskombinationer af immunterapi. Men med disse resultater er vi et skridt nærmere at kunne udvikle ny immunterapibehandling.”

Læs den fulde artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications her.

HERVs

T-celle genkendelse af HERV-udledte peptider: Ondartede transformationer og epigenetiske terapier kan foranledige manifestation af HERVer. På grund af deres virale oprindelse udløser sådanne ny-manifesterede HERVer adaptiv immunrespons når HERV-udledte peptider bliver præsenteret på celle overfladen på MHC Class I.

Humane endogene retrovira (HERVer)

HERVer, der udgør ca. 8% af vores genom, er en reminiscens af udefrakommende retrovira inkorporeret i det humane genom gennem evolutionen. Således er størstedelen af HERVer ufuldstændige og uden smitsom kapacitet. Som følge af genetiske forandringer foranlediget af kræft og andre epigenetiske faktorer kan disse virale elemeter dog komme til udtryk og blive angrebet af vores immunforsvar.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.